La violència contra les dones és una xacra profundament instaurada a la nostra societat. Física o conductual. Dura o suau. Visible o invisible. Macro o micro. La dona pateix una sèrie d’injustícies que ja fa uns quants anys que es posen de manifest. La resistència però a acceptar els arguments feministes d’una gran part de la societat, fa que les denúncies es facin cada cop més fortes i insistents. I un dels millors canals per aquestes denúncies és, sense cap mena de dubte, el teatre. La dramatúrgia contemporània en clau de gènere fa un retrat fidedigne de la dona del passat i del present per remoure consciències i dibuixar una dona del futur més lliure, segura i autònoma. Una de les companyies que des d’un bon principi ha fet seva la lluita feminista és The Mamzelles, el projecte creat per Paula Màlia, Paula Ribó i Bàrbara Mestanza. Aquesta última, que ja va presentar la seva impactant proposta Pocahontas a principis del 2019, ha tornat a la Sala Beckett per presentar el thriller Todas las flores.

S’ha acabat la broma per The Mamzelles. Anteriors muntatges de la companyia sempre tenien apunts còmics que es barrejaven amb el thriller o el drama. Però a Todas las flores no hi ha espai per la comèdia. Mestanza aposta per un thriller distòpic, nebulós, que succeeix en un espai eteri, delimitat per un quadrilàter on les cinc dones expliquen les seves històries. Expliquen que estan en un convent, que han ocupat per poder assistir a aquelles dones embarassades que la societat ha deixat de banda. Però aquell indret tampoc no és segur ni per elles ni per les seves criatures. La mort (la pudor dels gats morts) i la malaltia (els nadons cecs i sords) volten cada cop més aquell paratge incert. El panorama no és reconfortant. Però les dones tracten de sobreviure segons unes normes establertes per si mateixes, sense la intervenció de cap home. Una pandèmia però impactarà de ple a les seves rutines. No, no és oportunisme, ja que l’obra fou escrita abans de la Covid. Mestanza ens dibuixa el futur més immediat a través de les seves obres.

Llegeix tot l’article a Núvol.com.