A la cinquena temporada de The Wire, la sèrie creada per David Simon, apareix el personatge de Scott Templeton. Aquest periodista acaba guanyant un Pulitzer per un reportatge d’un sense sostre excombatent d’Iraq que al final resulta ser falsa. Tot i tractar-se d’una sèrie de ficció, Simon, experiodista, va crear aquest personatge basant-se en Jim Haner, Stephen Glass, Jayson Blair o Janet Cooke, professionals de la comunicació notoris que van inventar-se històries noticiables (fins i tot, Cooke va arribar a guanyar un Pulitzer). No és el millor llegat que Joseph Pulitzer volia pels seus premis. Segurament aquests periodistes no hagueren tingut cabuda en cap dels diaris de Pulitzer. Almenys en la seva última etapa. Però els inicis de l’emigrant hongarès que va canviar el periodisme nord-americà tampoc no van ser precisament tan honestos.

Joseph Pulitzer va néixer el 1847 en una bona família hongaresa (amb una educació impartida per tutors privats), però al morir el pare tots els negocis de la família se’n van anar en orris i, absolutament arruïnats, van decidir fer les maletes i creuar l’Atlàntic. A l’arribar als Estats Units, amb disset anys, ràpidament va enrolar-se com a soldat per lluitar a la Guerra de Secessió. Val a dir que en aquells primers anys de Pulitzer en el seu nou país no sabia ni un borrall d’anglès. Però com a bon self made man, un cop va deixar les armes, va passar-se hores a la biblioteca de St. Louis estudiant la llengua.

Llegeix tot l’article al Report.cat.